Valdadige stawia na rozwój za granicą

Wspólnicy firmy budowlanej i parków rozrywki zatwierdzają bilans za rok 2005: wartość produkcji wzrosła ze 112 na 148 milionów.

Lunardi: wrótce nastąpi spowolnienie rynku, potrzebna jest jakość.
Oppici: budowy w Polsce.

„ Już niedługo nastąpi spowolnienie rynku budowlanego. Nasza odpowiedź musi się zgadzać z naszą filozofią: maksymalne zadowolenie klienta z wysokiej jakości produktu, lokalizacji i usług , także finansowych. Stąd , między innymi, bierze się waga certyfikacji oszczędności energii, jaką przekazujemy klientowi oraz nasza odpowiedź na, skądinąd, kontrowersyjną normę dotycząca hałasu”. W ten sposób dyrektor generalny grupy Valdadige Costruzioni, Carlo Oppici, przedstawił wspólnikom zebranym na dorocznym zgromadzeniu wiodące linie działania holdingu i głównej spółki grupy Valdadige Costruzioni, której pakiet kontrolny znajduje się pod kontrolą rodziny Benzi.
Co do pozytywnej odpowiedzi na oferowana jakość usług, potwierdził ją prezes Sergio Lunardi kiedy określił wyniki sektora budowlanego jako „wyjątkowo pozytywne i lepsze od poprzednich , już uzyskanych w ostatnich latach”.
Produkcja i sprzedaż przekroczyły 110 milionów -z umowami przedwstępnymi i marżami znów okazały się wysokie. Liczby te potwierdzają ostatecznie wynik za rok 2004, który skłonił Mediobanca do nagrodzenia Valdadige jako pierwszej spółki średniej wielkości we Włoszech za wzrost jej obrotów i zysków.
Inny sektor działalności grupy, obejmujący rozrywki i organizację czasu wolnego, uległ warunkom złej pogody. Po raz pierwszy przez cały sezon otwarte były Park Oltremare i Teatr Imax w Riccione, które odnotowały, zgodnie z oczekiwaniami, znaczny napływ zwiedzających. Szczególnie jeśli chodzi o Oltremare, był to ważny rok, w którym przyniosły efekty duże inwestycje, w tym także poczynione w zakresie uzupełnienia doskonałej struktury, jedynej w swoim rodzaju we Włoszech. Od tego roku stawia się na wyrównanie, poczynając od dodatniego wpływu środków /cash flow/. Natomiast ugruntowanym sukcesem okazał się Acquafan, pomimo mniejszych zysków w stosunku do lat ubiegłych, co spowodowane było złymi warunkami pogodowymi.
Wszystkie te spostrzeżenia znalazły się u podstaw danych zbiorczych do bilansu skonsolidowanego – przyjętego jednogłośnie – w którym wartość produkcji wzrosła z 112,6 do 148,6 milionów euro (130,8 – budowy, 17,7 – obiekty służące spędzaniu czasu wolnego i rozrywce), operacyjna marża brutto wyniosła 10,8 milionów, zysk - 4,2 miliona (7,6 – budowy, 3,4 – obiekty służące spędzaniu czasu wolnego i rozrywce). Po odliczeniu 3,5 milionów na podatki, 5,2 milionów na amortyzacje (prawie w całości od obiektów służących spędzaniu czasu wolnego i rozrywce), majątek netto wzrósł do 38,7 milionów (było 36,4).
Na pierwszym planie pozostają budowy, z którymi wiążą się zobowiązania do zakupu terenów w strategicznych rejonach we Włoszech i w Polsce. Szczególnym sukcesem okazał się Vimodrone (Mediolan), gdzie kończy się budowa obiektów mieszkalnych za 235 milionów, z ponad tysiącem mieszkań, oraz w Polsce.
Ponadto w tym roku powinna się rozpocząć, po ponad dziesięciu latach oczekiwania, inwestycja Rimini & Rimini, w oparciu o nową umowę z gminą. Natomiast są w toku inwestycje w Mestre, w Lazise i Bardolino sul Garda. W przygotowaniu jest nowa inwestycja w Segrate, w rejonie Mediolanu.
„Trzeba jednak uznać, że bardzo prawdopodobne jest spowolnienie – dodaje Lunardi – biorąc pod uwagę długi czas pozytywnej koniunktury oraz trudności gospodarcze w ogóle. Stworzyliśmy jednakże założenia ku temu, aby spokojnie przyjąć nawet perspektywę trudniejszych faz koniunktury”.

Franco Ruffo